Vanlige spørsmål
Det dukker gjerne opp mange spørsmål når en skal organisere en gravferd. Her har vi samlet noen av de vanligste tingene vi får spørsmål om.
Hva kan man gjøre selv i forbindelse med gravferd?
De pårørende kan egentlig gjøre alt selv. Ta kontakt for evt. veiledning.
• Lage kiste
• Sende dokumenter til rette myndigheter
• Gjennomføre seremoni, ta kontakt med trossamfunn, evt. seremonileder
• Transportere båra
• Stelle den døde
• Lage programfolder
• Sende inn dødsannonse
• Som regel vil kommunen på dødsstedet stå for graving og lukking av grav
Hvor oppbevares den døde når det hentes hjemme?
Om vi henter på hjemmeadresse vil vi frakte avdøde til IMI sine lokaler på Stakkevollvegen 110. Her har vi egen kjøl, og avdøde vil ligge her til pårørende har valgt kiste vi kan legge vedkommende i. Deretter vil det være mulig å syne avdøde i kiste på IMI.
Kan avdøde ligge hjemme og i så fall hvor lenge?
Avdøde kan naturligvis få ligge hjemme. Det som da er viktig å tenke på er temperatur. Når noen dør begynner nedbrytingen av celler ganske raskt. Dess kaldere vedkommende ligger, det tregere går nedbrytingen. På vinteren kan man ha vinduet åpent og dermed ha lav temperatur i rommet. En varm og solfylt sommerdag er kanskje ikke dette alternativet å anbefale.
Vi kan også komme hjem og legge avdøde i kiste dersom dette skulle være ønskelig.
Hvor raskt etter et dødsfall kan man ha en gravferdsseremoni?
Egentlig kan man gjennomføre en gravferd så fort legen har bekreftet dødsfallet og innenfor de lovpålagte 10 virkedagene.
Det kan være flere grunner til at man ikke får gravferden til den datoen som passer best for dere som pårørende.
• Det kan ta noe tid å få åpnet en grav
• Det kan ta noe tid å planlegge en seremoni
• Ikke ledig kirke/seremonirom
• Ikke ledig prest/seremonileder, organist, kirketjener osv.
• Ønskes det annonse i forkant av seremoni tar dette gjerne et par dager
Hvor lenge kan man vente fra dødsfall til gravferd eller kremasjon?
Gravferdsloven i Norge sier at man må gjennomføre gravferd eller kremasjon innen 10 virkedager etter dødsfall. Man trenger ikke å ha en seremoni før en evt. kremasjon. Når en kremasjon er gjennomført har man 6 mnd. på seg før urna bør gravlegges eller asken spres.
Jeg er pårørende til noen som er død i utlandet, hva gjør jeg?
Det vanligste vil være å ta kontakt med forsikringsselskapet der avdøde har reiseforsikring. Om avdøde er folkeregistrert i utlandet og det er ønskelig å få vedkommende «hjem» til Norge, kan vi være behjelpelig som mottaker.
Det vil variere fra land til land hva som er nødvendig av dokumentasjon for å få avdøde «hjem» enten i kiste eller urne. Ta gjerne kontakt for veiledning.
Kan man gravlegges i annen kommune enn den man er folkeregistrert i?
Man kan naturligvis gravlegge i annen kommune enn der avdøde er folkeregistrert. Så sant det er ledig plass kan man velge helt fritt hvor man vil gravlegge. Vær oppmerksom på at kommunen hvor gravlegging skal skje gjerne tar et gebyr for å åpne grav, mens folkeregistret kommune ofte dekker dette for sine innbyggere.
Hvem har rett til å være ansvarlig for gravferdshandlingene?
Nærmeste pårørende har rett til å være ansvarlig. Norsk lov sier at man har rett til, men ikke plikt til å ta ansvaret. Det kan kun være én som er hovedansvarlig for gravferdshandlingene. Om nærmeste pårørende ikke ønsker ansvaret kan dette gis videre til neste på listen. Ved uenighet er det kommunen som har myndighet til å bestemme og deres avgjørelse kan ikke påklages.
Hvorfor er det så kostbart med begravelse?
En begravelse har som regel mange elementer; håndtering av avdøde i forkant av en seremoni, kiste, blomster, annonsering i aviser, lys og vaser, håndtering av dokumenter, forberedelser og gjennomføring av en seremoni, eksterne solister, minnesamvær, oppussing av eksisterende gravstein, transport av avdøde m.m. Alle disse elementene koster penger, og det kan oppleves ganske kostbart. Be gjerne om et tydelig prisoverslag med god oversikt over hver varelinje. Spør oss gjerne.
Må man bruke et begravelsesbyrå?
Nei, man må ikke bruke et begravelsesbyrå. Dette kan man naturligvis gjøre helt selv. Det er de pårørende som definerer hva en verdig avskjed er. Vi har gjort dette mange ganger, og veileder gjerne. Kanskje dere ønsker å gjøre noe selv, men kun få hjelp til kiste og transport av oss, ta kontakt så veileder vi.
Det finnes ingen penger til gravferdsseremoni, hva da?
Det er mulig å søke penger hos NAV og det er mulig å gjøre mye selv. Vi er og behjelpelig med avbetaling/avdrag dersom dette er ønskelig.
Gir staten støtte til gravferd?
NAV gir to typer støtte i forbindelse med gravferd:
• Behovsprøvd gravferdsstønad som gis når siste ligning viser at det er lite penger i boet, og det ikke utbetales forsikring eller annen stønad i etterkant av dødsfall.
• Transportstønad gis når transport av avdøde overstiger 20 km. fra dødssted til nærmeste naturlige gravlund i henhold til folkeregistrert adresse.
Les mer på sidene til NAV.
Hvem bestemmer hvilket byrå som skal brukes?
Det er helt og fullt pårørende som bestemmer hvilket begravelsesbyrå som eventuelt skal brukes. Dette betyr at selv om et byrå har gjort en jobb på vegne av politi eller andre så kan pårørende bestemme seg for å bruke et annet byrå i videre håndtering av saken.
Har de som jobber på begravelsesbyrå taushetsplikt?
Ja, ethvert seriøst begravelsesbyrå i Norge har avtaler med de ansatte hvor de signerer på at de har taushetsplikt om det de får høre og vite i sitt arbeid.
Gravferdsseremoni i stillhet. Hva betyr det?
Når det står begravelse eller bisettelse i stillhet betyr dette at pårørende har bedt om at seremonien ikke annonseres i forkant. Det kan være ulike grunner til at avdøde selv eller de pårørende ønsker dette.
Må man ha seremonien i kirka?
Nei, man må ikke ha seremonien i kirka. Det er de pårørende som definerer hva som er en verdig gravferd. Dette kan gjøres i samarbeid med andre livssyn eller i egen regi. Det kan også gjennomføres fra de lokalene man måtte ønske. Størrelsen på en båre, sammenkomsten man ønsker å ha og tiden på året kan sette begrensninger for hvor og hvordan man kan få gjennomført en verdig gravferd.
Kan man velge kirke?
Man kan i stor grad velge kirke. Det vil kunne være forskjellige kriterier for å velge spesielle kirker. Noen steder i landet vil man kunne ta betalt for bruk av noen kirker. I Tromsø kan man ønske kirke, og ofte vil man få innvilget ønsket sitt. Tromsø gravlunds kapell er vinterstengt og ikke tilgjengelig i de kalde månedene. Det vil kunne være andre begrensninger ved evt. store hendelser eller oppussing i kirkene.
Hva er en personlig seremoni?
Hos oss på IMI bruker vi begrepet om en livssynsåpen seremoni hvor de nærmeste selv bestemmer hva en verdig avskjed er. I henhold til norsk lov er det de pårørende som definerer hva dette er. Personlig seremoni står i motsetning til seremonier hvor livssynssamfunn har regien. Ved personlige seremonier er det mulig å skreddersy en avskjed som blir riktig for den avdøde og dennes pårørende.
Må man bruke kiste?
Ja, i Norge må man bruke kiste. Dvs. at ingen tar imot den døde uten at vedkommende ligger i en kiste. HMS-regelverk hindrer krematoriet i å ta imot en avdød uten kiste. Det er heller ikke vanlig å gravlegge uten kiste i Norge.
Hva er lov å legge i kista sammen med avdøde?
Gravferdsloven sier at det som legges i kisten må kunne gå i oppløsning på samme måte som kisten. Gravfreden i Tromsø er på 40 år, så dette betyr at det som legges i kisten bør gå i oppløsning sammen med kisten innen 40 år. Utover dette kan man altså legge i det meste.
Kan man kle den avdøde i private klær?
Ja det kan man. Vi spør gjerne hva pårørende ønsker at avdøde skal ha på seg i kisten. Vi har en hvit “silke”-skjorte, men man må gjerne komme med egne klær. Vi kler gjerne avdøde samtidig som vi legger ned i kisten, men det er også mulig å selv være med å kle og stelle den døde.
Hvor kan syning i kiste gjennomføres?
Syning i kiste kan skje på sykehus eller i lokaler hos IMI som er tilrettelagt for dette. Etter nærmere avtale kan det også være mulighet for syning i kirka før seremoni.
Bør barn se avdøde ved f.eks. en syning?
Vår erfaring er at barn gjerne må få se den avdøde. Det som er viktig er at dette skjer frivillig. Barn som opplever seg presset til å se vil kunne få en dårlig opplevelse av en slik syning. Dersom det er frivillig vil dette kunne være en fin opplevelse og en hjelp i sorgprosessen til det enkelte barn.
Det kan være greit å vite at sorgprosesser er svært individuelle. Vi har erfart at det ofte er lurt at en voksen går og ser først. På den måten kan en voksen barna stoler på fortelle hva de vil se på syninga.
Hva koster en gravplass?
Prisen på en gravplass omtales gjerne som festeavgift. Denne varierer ganske mye fra kommune til kommune. Ofte vil det være gratis med feste de første 20 årene om man gravlegges i folkeregistrert kommune.
Mer informasjon finnes på gravferdsmyndighet i Tromsø.
Hva er kostnaden for en kremasjon?
Det er stor forskjell på prisene for en kremasjon i Norge. Ønsker man kremasjon i Tromsø, dekkes utgiften for alle som er folkeregistrert i kommunen. Hva en kremasjon koster i tilfeller hvor avdøde ikke var folkeregistrert i Tromsø, kan du se på Tromsø Kirkelige Fellesråd sine sider.
Blir gravferdsseremonien filmet?
Det er ikke slik at begravelser eller bisettelser automatisk filmes, men ønsker dere dette vil vi gjerne være behjelpelige. Vi har utstyr og kompetanse til å gjøre dette for dere, både streaming og opptak.
Må man ha en gravstøtte?
En fester (eier av gravstedet) har rett til å sette opp en gravstøtte ved graven. Dette betyr at det ikke er noen plikt til å ha en gravstøtte.
Gravferdsloven sier at ansvaret ligger hos den som er fester. Det kan være hensiktsmessig å merke graven, dette er å anbefale og kan i dag gjøres på mange måter.
Hva koster en gravstøtte?
I dag kan man få mange forskjellige varianter av gravstøtter, dermed kan også pris variere mye.
En ny gravstøtte ferdig satt opp i Tromsø, kan man få fra ca. 15 000,- Ta gjerne kontakt for veiledning.
Her er en lenke til vår samarbeidspartner, Nergård Steinindustri, ved anskaffelse av ny gravstøtte.
Kan man finne sin egen gravstein?
Ja man kan godt finne sin egen gravstein.
Hvert fellesråd har sine vedtekter som bestemmer hvor stor en slik stein kan være. Sjekk vedtektene der du ønsker å sette opp gravstein. Om man ønsker inngravering av navn eller påsatt bronsebokstaver, kan det være greit å sjekke om det er noen i området som kan hjelpe med dette på den gjeldende steinen.
Hvor blir urna av etter kremasjon?
Etter en kremasjon blir urna stående på krematoriet til pårørende har bestemt hva som skal skje videre. Om urna skal settes ned på en gravlund et annet sted enn i Tromsø, vil urna sendes til gravlundsmyndighet på stedet. Dersom urna skal ned i Tromsø vil gravlundsansatte komme med den til avtalt tid og sted. Hvis asken skal spres vil pårørende kunne få ut urna ved å fremvise godkjent søknad om å spre asken på angitt sted.
Hvilke regler gjelder for hvor asken kan spres?
For å kunne spre asken må man søke til Statsforvalteren. Dette gjøres av den som planlegger egen gravferd og ønsker askespredning, eller etter dødsfall av de pårørende. Asken kan spres i naturen eller på havet. Du vil normalt ikke få tillatelse i områder med bebyggelse eller mye fritidstrafikk. Når asken spres, har man ikke et gravsted å gå til.
Finnes det minnelund i Tromsø?
Ja, det finnes en minnelund på Tromsø gravlund og en på Sandnessundet gravlund på Kvaløya.
Hvilke gravlunder har ledige kisteplasser i Tromsø?
Det begynner å fylles opp på gravlundene i Tromsø by. Dette betyr at dersom man ønsker en dobbeltgrav er dette i utgangspunktet kun mulig å få på Sandnessundet gravlund eller på gravlundene i distriktet. Ønsker man dermed grav på byens gravlunder bør man vurdere enkeltgrav og evt. kremasjon i neste omgang. Samtidig frigjøres det graver når fredningstiden går ut, det kan derfor være lurt å spørre om man har konkrete ønsker.
Stelling av grav, hvem gjør det?
Det er vanligvis pårørende selv som steller en grav. Man kan også ringe gravlundsetaten i Tromsø på tlf. 77 60 50 90 og spørre hva de kan hjelpe med. Det finnes gjerne noen som tilbyr slike tjenester på de forskjellige stedene rundt om Tromsø, ta gjerne kontakt for å høre nærmere om dette.
Hvor henvender jeg meg hvis jeg ikke er fornøyd med servicen til begravelsesbyrået?
Det første man bør gjøre er å klage til byrået man er misfornøyd med. Ofte kan man komme langt med en god dialog. Dersom dette ikke fører frem er det forbrukerrådet man henvender seg til.